Probleme cu Coduri, Cuvinte și Numere

Teorie

Problemele care implică aranjamentele sau combinațiile apar frecvent în generarea de coduri, formarea de cuvinte, sau determinarea unor numere în anumite condiții.

Aceste probleme de obicei se rezolva nu prin formulele combinarilor, aranjamentelor, sau a permutarilor. Acestea se rezolva prin numararea cazurilor printr-o schema.

Exemplu rezolvat

Se consideră un număr de patru cifre. Determinați probabilitatea că cifrele acestui număr sunt distincte.

Rezolvare:

  • \( A = \{ \text{număr cu cifre distincte} \} \)
  • Numărul total de numere de patru cifre: \( n = 9 \cdot 10 \cdot 10 \cdot 10 \)
  • Numărul favorabil de numere cu cifre distincte: \( m = 9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \)

Probabilitatea:

\[ P(A) = \frac{m}{n} = \frac{9 \cdot 9 \cdot 8 \cdot 7}{9 \cdot 10 \cdot 10 \cdot 10} = \frac{63}{125} \]

Rezultatul final este:

\(\displaystyle R/s: \frac{63}{125} \)

Exerciții

1
Cu cifrele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 se formează aleator un număr de șapte cifre distincte două câte două. Determinați probabilitatea ca primele trei cifre ale numărului să fie pare, iar celelalte - impare.
2
Determinați probabilitatea ca un număr natural de șase cifre, format aleator, să fie divizibil prin 25.
3
Pe 10 fișe sunt scrise literele: M, A, T, E, M, A, T, I, C, A. Fișele se amestecă, apoi se extrag consecutiv patru fișe. Determinați probabilitatea că fișele extrase formează (în ordinea extragerii) cuvântul „TEMA”.
4
Cu cifrele 2, 3, 4, 5, 6 se formează un număr de 5 cifre care nu se repetă. Determinați probabilitatea că ultimele 2 cifre ale numărului format sunt impare.
5
Literele A, P, O, L, L, O sunt scrise câte una pe șase fișe identice. Patru fișe se extrag aleatoriu consecutiv. Determinați probabilitatea că, în ordinea extragerii, se obține cuvântul POLO.
6
Cu cifrele 1, 2, 3 se formează coduri de 6 simboluri. Determinați probabilitatea că un cod format la întâmplare va conține o cifră de 1, două cifre de 2 și trei de 3.

Răspunsuri

Rezolvări